29. 2. 2016

Pád - R.J. Piñeiro

Jack Taylor, bývalý voják, se kvůli zkušenostem z války rozhodl testovat zbraně a výstroj pro armádu a NASA, aby už se pokud možno nikdy nestalo, že někoho v boji zradí technika. Vyzkoušel si už ledacos, od vyprahlých pouští, po hluboké vody, ale nyní se vydá tam, kam se ještě nikdo neodvážil. Má totiž vyzkoušet nový prototyp kombinézy pro orbitální skoky, kterou navrhla jeho žena Angela. Sám a bez jakékoli jiné podpory života má skočit až z troposféry, překonat rychlost zvuku a přesně nasměrovat své přistání. Když se připravuje k největšímu dobrodružství svého života, ještě netuší, že riziko shoření v atmosféře ještě není to nejhorší, co ho čeká.

Jack je odvážný dobrodruh s perfektním výcvikem člena SEAL a i když v poslední době nebyl Angele právě ukázkovým manželem, je to sympaťák každým coulem. Nechybí mu jistý druh inteligence, instinkty šelmy a neuvěřitelná oddanost věci. Nebojí se prakticky ničeho, vždy dokáže zachovat chladnou hlavu a zdravý rozum. Angela, jeho manželka, geniální vědkyně, motorkářka a bývalá hackerka, stojící za sestrojením kombinézy, která může astronautům změnit život, má vždycky svou hlavu a když se v den Jackova seskoku objeví na scéně Hastings, velký hlavoun držící pod palcem celou NASA a obrovské impérium nohsledů, rozhodne se neuposlechnout jeho rozkaz pro změnu úhlu Jackova sestupu, protože se jí zdá nesmyslný. Ví, že se za Hastingsovým záměrem skrývá nějaká levárna a je odhodlaná jí přijít na kloub. Tím spíš, když se Jack během seskoku ztratí z povrchu Země. Nebo alespoň Země, kterou známe.

Pád je inspirován skutečnými "skoky z vesmíru", samozřejmě až na události, které následují po Jackově návratu na Zem. Ty vznikly v hlavě dvou nakladatelů, kteří vytvořili slibný koncept a požádali Piñeira, aby ho zpracoval. Vzhledem k autorově vzdělání, dobrodružné povaze a četným zkušenostem s extrémními sporty byl pro napsání této knihy dokonalou volbou. Samozřejmě netuším, nakolik je použitá věda a technika autentická a smysluplná, rozhodně jsou však veškeré vynálezy a teorie velmi působivé.

Autor dlouho neotálel a knížka začíná hned pěkně akčně. Jackův sestup na sebe nenechá dlouho čekat a bez velkého vysvětlování jste vrženi doprostřed konečných příprav na jednu z největších událostí v historii kosmonautiky. Příběh obsahuje samozřejmě velkou spoustu pojmů a fyzikální terminologie, ani laik se však nebude nudit. Velmi popisný styl dává vyniknout čtenářově obrazotvornosti a veškerá krása vesmíru i zemského povrchu rozkvétá před očima. Pod lákavou sci-fi obálkou se však skrývá spíše thriller a vesmíru jako takového si příliš neužijeme. Dominantou knihy jsou mocenské boje na Zemi, kde i ve vládních agenturách stojí za vším korupce, touha po absolutní moci a ambice, které přesahují vše, co si dovedete představit.

Děj je s blížícím se koncem čím dál překotnější, ale paradoxně mi připadalo, jako by autor tak trochu ztratil dech. Vzhledem k obrovské promyšlenosti a tomu, jak celý příběh fungoval jako dobře namazaný stroj mi konec připadal jaksi odbytý a snad až příliš zjednodušený. Reputaci si však Piñeiro dokázal jednoduše napravit strhujícím epilogem.

Jednotlivé kapitoly jsou poměrně dlouhé, ale to vůbec nevadí, neboť vám skvělá zápletka nedovolí knížku jen tak odložit. Každá taky začíná zajímavým citátem, který se tak trochu týká děje a rozprostírá nad následujícími událostmi roušku ještě většího tajemna a napětí. Přes značnou odbornost a detailní popisy se knížka čte sama a rozhodně se nedá říct, že by se člověk ztrácel nebo nudil. Jde zkrátka o dobrodružný příběh člověka, který se dostal do svízelné situace a díky přátelům a blízkým se z ní snaží dostat bez úhony, což není nejjednodušší, když mu jde po krku horda lidí operujících pod taktovkou jednoho z nejmocnějších lidí v Americe.

Pád je sakra dobře propracovaná jízda, která vám nedá spát a polapí vás, ani nebudete vědět jak. Čtení utíká snad až moc rychle a vy držíte všechny palce, aby Jackovi a ostatním všechno vyšlo jak má. Mě to zkrátka bavilo a nemůžu jinak, než hodnotit velmi vysoko a doufat, že takových příběhů jen přibude, neboť jsem se do této knížky zažrala tak, jak už se mi to dlouho s žádnou nepovedlo.


94%


Ráda bych touto cestou poděkovala nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku. Pokud vás Pád zaujal, můžete se na něj těšit již od 9.3., kdy vychází. Objednávejte a čtěte. Stojí to za to.
Share:

4 komentáře:

  1. Ty jo, tak ja nevim, hrozne me to laka, ale trochu me drzi pri zemi ne tolik vesmiru a mocenske boje, nekdy mi nadmira politikareni vadi a nebavi me. Na druhou stranu posledni odstavec, hodnoceni a salajici nadseni jen utvrzuje v tom si knizku precist :) Ja se bojim, ze v tom (i kdyz moc nevim proc) uz ted hledam Martana, tak abych nebyla zklamana :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není tam tolik politiky, jako třeba v Dánovi, je to tu trochu jinak. Spíš jsou tam takové ty lidské intriky a tak :)
      Jsem upřímně nadšená. Popravdě jsem nečekala, že mě to tak chytne, že se zažeru, jakmile začnu. Spíš jsem se zpočátku trochu bála, že to nakonec nebude nic pro mě. A ejhle. Fakt perfektní :)
      K Marťanovi je tahle kniha přirovnávána (a ještě k seriálu Fringe), ale já na tahle srovnání moc nedám a snažím se na knihu koukat jako na samostatnou jednotku, bez předsudků. A to mi tady pomohlo. Spojitost s Marťanem je tu snad jen v tom, že je mužský hlavní protagonista statečný a chytrý a uvízne ve svízelný situaci, ze který by se jiní hroutili a brečeli v koutě a on dělá vše proto, aby se někam pohnul :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Také jsem knihu četla a byla jsem nadšená! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Jsem ráda, že jsem se ke knížce takhle dostala a můžu se pokusit ji trochu zviditelnit, protože si to dle mého názoru vážně zaslouží :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři