10. 7. 2016

Úkryt - Lisa Gardner (D.D. Warren #2)

D.D. Warrenová se opět ocitá uprostřed vyšetřování, které otřese jejím životem. Šest malých holčiček je nalezeno ve stavu mokré mumifikace v podivném podzemním úkrytu, který mohl a nemusel sloužit zároveň jako vězení. V rozumném časovém horizontu je znám pouze jeden obdobný případ, který ale jeho oběť na rozdíl od holčiček přežila. Vzhledem k nevelkému množství důkazů je však jasné, že tento bunkr nemůže mít na svědomí stejný člověk. Bostonská policie je na základě zlatého medailonku schopna identifikovat jednu z obětí jako Annabelle Grangerovou. Případ se však zamotává v momentě, kdy se poté, co je prohlášena za mrtvou, pravá Annabelle Grangeová přijde přihlásit na policii. Kdo je tedy dívka, která zemřela a byla pohřbena v podzemním úkrytu? A jakto, že je Annabelle tak nápadně podobná Catherine Gagnonové, která byla ve dvanácti letech vězněna v podzemí úchylem a psychopatem Richardem Umbriem? Souvisí spolu nakonec tyto dva případy?

Annabelle nikdy neměla nic, co by se dalo nazývat domovem. Její rodiče ji sice milovali, ale ona každý den trávila ve strachu, že přijde domů a zase budou v předsíni stát sbalené kufry a oni se přestěhují na další neznámé místo, zvolí si nová jména a ona bude muset jít do nové školy. Od jejích sedmi let nikdy nikde nestrávili více, než osmnáct měsíců. Měli se čeho bát? Před čím vlastně utíkali a proč malá Annabelle strávila tolik času lekcemi sebeobrany? Co jí otec celý život tajil?
D. D. Warren byla před nedávnem jmenována seržantkou bostonské policie a dostala na starost další nezáviděníhodný případ. Na pomoc si přivolala nového kolegu a bývalého milence Bobbyho Dodge, který kdysi, ještě jako člen elitní ostřelovačské jednotky pracoval na případu Catherine Gagnonové. Podaří se jim společně dopadnout zloducha, který je za nechutné činy zodpovědný? Bude jejich společná minulost na obtíž, nebo je nový případ sblíží? A co Bobbyho ostatní milostné eskapády?

Úkryt je druhým dílem série o D.D. Warren, která již dnes čítá rovných osm kousků. Samotná seržantka měla být původně vedlejší postavou, ale vyšvihla se na hlavní protagonistku. Mimo perfektní promyšlenosti zápletek a propracovanosti děje je tvroba Lisy Gardner i velice nápaditá. Autorka provozuje webovou stránku "Zabij svého přítele", kde její čtenáři mohou nominovat své kamarády a vítězné jméno se pak objeví v její knize, pochopitelně jako mrtvola. Sama autorka také používá jména ze svého reálného světa a bez skrupulí svým přátelům ubližuje, nebo naopak jim  přisuzuje vlastnosti, které nemají.

D. D. Warren je tvrdá jak kámen, trochu bručounka, dlabe jako řidič náklaďáku, ale má srdce na pravém místě. Její postoj je nutnou maskou ke zvládnutí náročného povolání vyšetřovatelky vražd a zachování své lidskosti. Navzdory sarkastickému vystupování a absenci úsměvů s každou obětí soucítí a vraždy dětí jsou pro ni velice osobní. Nevzdá se, dokud nedopadne pachatele a za svou práci by položila vlastní život. 

Kniha má poněkud pomalejší rozjezd, ale jakmile se dostanete do víru dění (což se stane po zhruba šedesáti stranách), nebudete moci přestat číst. Vyšetřování se ubírá nejrůznějšími směry a zásadní informace ohledně pachatele přichází klasicky velmi příhodně při závěrečné dramatické honičce s časem. Pochmurnou atmosféru autorka dovedně buduje po celou dobu a ačkoli máte během čtení nespočet tipů ohledně pachatele, pravděpodobně stejně jako vyšetřovatelé na vše koukáte ze špatného úhlu a v závěru vás čeká menší šok, infarktové stavy a rozmašírované palce. 

Děj sledujeme z několika pohledů, což jen umocňuje pocit zvědavosti, který nás sužuje, když se najednou z jedné linky přesuneme k jiné. Každý z hrdinů má svůj unikátní příběh, který graduje v průběhu celé série, není však nezbytně nutné díly číst v pořadí, ve kterém byly zamýšleny. Celá kniha se drží bezchybné logiky, selského rozumu a nenachází se v ní žádné přešlapy, které by narušovaly zážitek ze čtení. 

Úkryt mě přesvědčil, že i starší tvorba Lisy Gardner stojí za přečtení. Její knihy jsou zajímavé, čtivé a i když nejsou prvoplánově zábavné, najdou se v nich i vtipné hlášky. Jejich hlavní výhodou je však jednoznačně napětí, překvapení a neotřelá zápletka, která je vždy vyřešena naprosto korektním a autentickým stylem. Lisa Gardner nestvořila žádné superhrdiny, neudělila postavám podezřelé dávky štěstí, pošetilost jde v jejich případě stranou ve prospěch inteligence a rozvážného rozhodování a spravedlnost vítězí nad zločinem právě tak často, jako v reálném životě. 


80%
Share:

2 komentáře:

  1. Vypadá to na další nadupanou sérii, Lisa Gardner mě už nějakou dobu láká, ale těch detektivko thrillerů a ještě ke všemu sérií je tolik, že to absolutně nestíhám :) Jsem ráda, že se ti to nakonec líbilo i přes pomalejší rozjezd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fakt super musím říct. Jsem ráda, že mám doma z knihovny ještě jednu její knihu, i když ta už myslím do série nepatří :)
      Mně z těch thrillerů taky přechází zrak, ale jsem ráda, že mám ve svém oblíbeném žánru takový výběr :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři