8. 3. 2017

Stopa - Kathy Reichs (Viráti #6)

Kterého fanouška Virátů by nezajímalo, jak to vlastně všechno začalo, když se Tory poprvé na Morrisu setkala s Kitem a hlavně se svou budoucí smečkou? Právě tento příběh vypráví první ze čtyř povídek obsažených ve sbírce Stopa. Mimo jiné je na programu vyšetřování krádeže laboratorního vybavení na Loggerheadu, skandální odcizení vzácného modelu Terminátora na Comic Conu a potenciálně zmařená svatba Kita a Whitney.

Tory je praneteří slavné forenzní antropoložky Temperance Brennanové, ve které vidí svůj nedostižný vzor. Jednou by se sama ráda vydala v jejích stopách a jakmile se naskytne příležitost k vyšetřování záhad, neváhá ani vteřinu a bezhlavě se vrhá do akce navzdory zákazům či zdravému rozumu. Inteligencí předčí mnohé dospělé a neohroženost jí taky nechybí. Na škodu nejsou ani věrní kamarádi ze smečky, nadpřirozené schopnosti a obrovský vlčák jako ochránce.

Stopa sdružuje čtyři povídky časově zapadající mezi jednotlivé části pětidílné série. Čtvrtá povídka plynule navazuje na dění posledního dílu a ačkoli sérii uzavírá, autoři si zjevně nechávají zadní vrátka nenápadně pootevřená. Ve Stopě se prolíná lehce pohádkový svět Tory a virátů s trochu reálnějším životem antropoložky Tempe. Dobrodružství střídá průšvih a viráti si připisují zásluhy za nejedno povedené alotrium.

Viráti se samozřejmě dostávají do absurdních situací,které jsou pro dospělé čtenáře spíše úsměvné, ale tím, že se jedná o sérii pro podstatně mladší publikum, ti tolerantnější to autorům rádi odpustí, protože jsou si vědomi omezení žánru. Co by to bylo za dobrodružství, kdyby hlavní hrdinové neměli pod čepicí a nepřálo jim více štěstí, než je zdrávo? Tory je kolikrát až nadlidsky důvtipná, čímž příběh ztrácí na té troše uvěřitelnosti a reálnosti, která mu pod slupkou všeho nadpřirozena zbývá, nicméně čtenáře, kteří s ní zvládli pět dílů to nepřekvapí, neboť čtou příběhy o virátech z úplně jiných důvodů.

Autorské dvojici matky se synem to klape skvěle, sází na zapojení aktuálního dění do příběhu a pouští se do témat, která jsou pro cílovou skupinu atraktivní. Nebojí se zahrnout ani intriky, drama či romantickou zápletku a dokáží si poradit se vším, ať už nervy drásající akční scénou či poklidným popisem malebného ostrovního zákoutí.

Stopa je elegantním zakončením ságy o Tory a její smečce. Celá série i viráti sami za ta společně prožitá léta vyspěli a všechna ta dechberoucí dobrodružství se zažrala pod kůži nejen jim, ale hlavně jejich věrným čtenářům. Stopu bych doporučila hlavně všem, kdo s hlavními hrdiny prožili vše od prvních stránek. Ačkoli se jedná o povídky, Stopa se čte skoro jako kompletní román a skoky v čase nejsou nikterak rušivé. Propojení s druhou úspěšnou sérií Kathy Reichs potěší a přitom nepůsobí jako laciný trik. Autoři jsou věrni svému modelu a nedopouští se žádných zásadních přešlapů. Pořád dokáží přijít s originálními nápady a vědí, že skončit se má v nejlepším. A tak taky Stopa končí - dokonale.

80 %
Share:

6 komentářů:

  1. Na tuhle knihu se těším a chystám od doby co vyšla, ale ještě nemám přečteno Zúčtování. Jsem ráda, že se ti líbila a o to víc, se na ni těším. Doufám, že bude stejně tak skvělá jako zbytek série, protože na to, že jsem Viráty kdysi objevila náhodou v knihovně, tak ostatní díly jsem očekávala s napětím! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeee, konečně nějaký fanoušek Reichs. Jsem ve svém okolí zoufale jediná, kdo si klidně dá maraton jejích knih :) A série Viráti je srdcovka :)
      Je to boží, hrozně mě to potěšilo a to povídky moc nemusím :)

      Vymazat
  2. Líbí se mi, že nejen končí seriál Bones, díky kterému Kathy Reichs znám. Ale končí také její série, což je opravdu dojemné. Nebo jsem prostě jen dojatá, že končí seriál :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji také znám díky seriálu. Poslední dva díly seriálu si úzkostlivě šetřím, nemohu uvěřit, že je konec :( :( Budou mi tak chybět! Hlavně Hodgins :D

      Vymazat
  3. Už předchozí recenze na Kathy mě dost nalomily a tady to není jinak, ale víme, jak je to s těmi sériemi :D Je jich tolik, ale tohle by mě fakt zajímalo :)
    A jinak jsem vůbec nevěděla, že končí seriál Bones, jak se píše v komentáři nade mnou :D Sleduju ho sporadicky, ale přece, to úplně svádí se do toho pustit od začátku do konce (no potěš :D ).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je toho moc, ale tohle je prostě pro mě taková nostalgie :) Nevím proč :)
      Jojo, bohužel, někdy minulý týden byl poslední díl...asi to nepřekousnu a radši se na něj nikdy nepodívám a budu předstírat, že to nikdy neskončí :D
      Já už viděla každý díl tolikrát....jeden z mých top, možná úplně nejoblíbenější seriál ♥

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři