21. 4. 2017

Jedničky a nuly - Tomáš Grombíř

Přicházejí devadesátá léta, kdy jsou počítače a internet ještě v plenkách. Šedá zóna podnikání a kuponová privatizace vystřelí Adriana do top managementu v toho času rozvíjející se společnosti tunelářských bossů, později nadnárodní korporaci internetového impéria ovládající právě se rodící trh s virtuálními produkty.

Adrian byl vždycky nula. Odmalička šikanovaný starším bratrem, mezi spolužáky opomíjený, rodiči v podstatě považovaný za opožděného. On však měl pouze jiné zájmy, než jeho vrstevníci. Jakmile se přihlásil do kroužku programování, okamžitě začal vynikat pílí a výsledky i mezi mnohem staršími dětmi, které se zajímaly pouze o primitivní počítačové hry za odměnu, které směly hrát vždy na konci hodiny. Poté, co se v lidech několikrát zklamal však Adrian získal talent být ve správnou dobu na správném místě a dobrou příležitost ucítit na sto honů, což mu zajistilo první milion na kontě ještě před pětadvacítkou. A tím to zdaleka neskončilo.

Česká literatura si jede na fenoménu ztroskotanců, kteří selhávají v určitých životních rozhodnutích. V některých aspektech života jsou sice úspěšní a činorodí, ale na poli vztahů a věcí, na kterých opravdu záleží jsou totálně mimo. Jinak na tom není ani Adrian a Jedničky a nuly. Osobní život, nebo aspoň ten zlomek, kterým by se dala jeho existence mimo práci nazvat, se točí kolem bezvýznamného sexu za peníze pouze jako prostředku uvolnění napětí, nulové emoční vazby a marnění nejlepších let honbou za úspěchem, kterému však doba neopakovatelně přeje.

Kniha Jedničky a nuly má pochmurnou atmosféru devadesátek, která je pro naši současnou literaturu tak typická. Je plná kontrastů, jedniček a nul, ať už v podobě digitálních dat, úplatků či samotných lidí. Poukazuje na revoluční převraty nejen v historii, ale také na poli digitalizace a internetu. Příběh z dějového hlediska zaujme hlavně jedince, které trochu rozvoj počítačové doby a generace zajímá a kdo se v problematice alespoň povrchně orientuje. Pokud čekáte román o člověku, který ke štěstí přišel a jeho strastiplné a krví a potem vykoupené cestě k úspěchu, jste na špatné adrese. Tohle je příběh o tom, jaké to je být tím prvním, kdo má nápad, nebo si ho umí šikovně vypůjčit a našroubovat na potřeby vlastního národa. Je to příběh o Googlu, Facebooku, aplikacích, akciích, penězích a korporátních válkách. Autor má někdy sklony ke zbytečné dramatizaci a amerikanizaci zápletek, čímž lehce ubírá na autenticitě, protože se zkrátka do naší zemičky nehodí.

České prostředí je samozřejmě velkou výhodou, zejména Pražáci si přijdou na své, ale hrdinové se na několik okamžiků ocitnou i v několika malebných dědinách české republiky a také v lesklém a futuristickém Sillicon Valley.  Nechybí ani typicky český sebemrskačský a zahořklý humor, jakási rezignace na život a degradace existence na pouhé živoření.
Kniha je mimo jiné varováním před všemocnou online sítí, kde se žádná informace neztratí a každý střípek o vás se dá lehce zneužít. Pere se s tématem ztráty identity a soukromí a až na dřeň rozebírá zranitelnost každého internetového závisláka.

Prolínání smyšleného životního příběhu se skutečným světem čas od času zaskřípe a chvílemi se možná až zbytečně vleče, ale to není nic ve srovnání s tím, jak je kniha jako celek pro správnou cílovku čtivá a zábavná. Suchopárný rozvoj world wide webu podává autor jako balíček nadupaný zajímavostmi, ideály, mafií a pornem. Podobnost s osobami žijícími či zesnulými má být čistě náhodná, ale samozřejmě není těžké odhadnout, kdo byl autorovi, potažmo Adrianovi vzorem.

Jedničky a nuly jsou solidním románem z prostředí českého vysokého managementu, přitažlivým zejména pro milovníky těch "jedniček a nul", které se skrývají ve všech přístrojích, které dnes považujeme za samozřejmost.  Pokud vám nevadí lehká klišé, aspoň trochu se zajímáte o IT technologie a vyrostli jste v devadesátkách, kniha se vás pravděpodobně dotkne o něco víc, než ostatních čtenářů, kteří vyjmenovaná kritéria nesplňují. Tomáš Grombíř rozhodně ukázal, že je třeba s ním do budoucna počítat a já si jeho další případný počin moc ráda přečtu.

70%
Share:

4 komentáře:

  1. Já nějak pořád nevím :) Úplně mě to na jednu stranu neláká, ale na druhou trochu i jo, komplikovaná situace :D V nejbližší době se k tomu stejně nedostanu, ale věřím, že to může být zajímavé. Recenze super, jako vždy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se cítila podobně jako ty a jednoho dne mě úplně přepadl pocit, že tu knihu naprosto nutně potřebuju a že musím začít dávat šanci českým autorům :D A nelituju :) Na druhou stranu mě IT problematika docela zajímá :) Asi se do toho nenuť :) Je tolik knih co si o nich hned řekneš, že je musíš číst, než aby ses přemáhala s něčím, o čem si nejsi jistá :)
      Děkuju! :)

      Vymazat
  2. Ani jedno kritérium nesplňuji, přesto jsi mě docela navnadila. :D Uvidíme. :)

    Máš super vzhled! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři