23. 7. 2017

Šílená – Chloé Esposito (Mad, Bad and Dangerous to Know Trilogy #1)

Alvina s Beth jsou jednovaječná dvojčata, nejen že jsou však jako oheň a voda, ale nejsou si ani nijak blízké. Spíš naopak a možná i proto se již dva roky neviděly. Nyní ale Beth touží po setkání a pozve Alvie na dovolenou do luxusní vily na Sicílii, kde sama bydlí. Alvie ze shledání se sestrou není odvázaná, ale osud situaci vyřeší tak trochu za ni. Když dostane padáka z práce a spolubydlící ji vykopnou z bytu s okamžitou platností, vyhlídka luxusní dovolené v Itálii už se nezdá tak marná. To však ještě netuší, že Beth má vedlejší úmysly. Osnuje nebezpečný plán, ve kterém má Alvie sehrát roli její dvojnice.

Beth byla vždycky maminčina holčička. O dvacet minut starší, vzorná a za všech okolností opečovávaná. S Alvie byly problémy už při porodu a životní smůla se jí od té doby lepila na paty víc a víc. Nikdy nemilovaná vlastní matkou, vždy zastíněná dokonalou Beth, možná i proto si začala zahrávat s ohněm a hranice zákona pro ni přestaly mít význam dříve, než by kdo tušil, že je to možné. Nyní však Beth potřebuje laskavost. A Alvie jako vždy jejím prosbám podlehne. Jejich komplot se však začne velice brzy hroutit jako domeček z karet a dvojčata za svou opovážlivost platí cenou nejvyšší.

Představte si Caroline z Nabíječe, méně naivní a roztomilou než kdy dříve. Přidejte Charley Davidson, ještě bezprostřednější a více od rány než ve kterékoli knize o ní. Přimíchejte spoustu násilí, nevyřešených problémů z dětství, touhu po krvi a odeberte schopnost cítit emoce a máte Alvie.

Šílená je od začátku vskutku jednou z nejšílenějších knih, jakou jste kdy drželi v ruce. Alvie jako vypravěčka drmolí páté přes deváté, nebere si servítky, o sexu mluví se stejnou lehkostí, jako jiní o tom, co bude k obědu, má plný šuplík erotických hraček, s exekučním výzvami si hlavu neláme, bydlí se dvěma feťáky, jejichž jména se nikdy neobtěžovala naučit, půjčuje si peníze, které nevrací a do práce chodí pouze obscénně tweetovat a sledovat porno.

Knihu, která je gulášem žánrů zachraňuje zejména fakt, že je jasnou recesí. Má být parodií na gangsterky plné mafiánů v kombinaci s erotickým a navíc krvavým thrillerem a v neposlední řadě s nezdravou fixační fanfikcí na Channinga Tatuma. Její největší výhodou je humor ostrý jako břitva, absence tabu, absolutní neexistence soudnosti, sociální obratnosti a empatie. Alvie je psychopatka jako vyšitá, na ulici byste ji potkat nechtěli, ale jako literární postava knihy, která si na seriózní nehraje, uspívá na jedničku. Alvie je magor, šílenec, sprosťák a pomstychtivý zahořklý blázen.

Kniha je směsicí žánrů i příběhových prvků. Vraždy, sex, drogy, luxus, finanční machinace, úklady i dvojčecí záměny jsou na denním pořádku, a i když i  osmiletá Lidsay Lohan v Pasti na rodiče předvede v obelhání okolí a vydávání se za svou sestru, kterou téměř nezná lepší výkon, pořád máte v hlavě, že tuhle knihu nemůžete brát vážně. Ačkoli je Šílená nereálná a absurdní, budete se u ní bavit. I když by se většina scén sotva odehrála tak, jak byla popsána, nebudete nic namítat. Alvie všechno zázračně prochází, má podobně záhadný půd sebezáchovy, jaký mají opilí lidé, kteří netuší jak, ale vždy se dostanou bez úhony domů.

Přesto, jaká kniha a její hrdinové jsou, je ta nejnegativnější postava tak trochu mimo dění a její působení máme pouze zprostředkované. Matka dvojčat je totiž jednoznačně příčinou toho, jak se její dcera vyvinula. Jednotlivé kapitoly jsou příhodně uvedeny názvy sedmi smrtelných hříchů v nichž se Alvie snaží hodit část viny za své zpackané dětství i na svou sestru. Někdy si říkáte, že byste v rámci zákona chtěli být někdy tak volnomyšlenkářští jako Alvie, ale zároveň byste magora jako ona nikdy potkat nechtěli.

Šílená je odpočinková kniha pro všechny, kdo si z vulgarit nedělají těžkou hlavu, jsou tolerantní k potokům krve, od čtení vždy neočekávají hloubku hodnou světových filozofů, neberou všechno smrtelně vážně. I když se kniha asi po sto stranách, u kterých se upřímně bavíte začne ubírat úplně jinam, než byste čekali, vlastně to není úplně na škodu. Autorka dokáže překvapit a bez pochyby má v rukávu ještě spousta dobrých nápadů. Kniha se zkrátka dobře čte a je svým podivným způsobem zábavná. To je tak vše, víc než odpočinek a pobavení od toho nečekejte. Puritánům a hnidopichům vstup zakázán. Tady to co hledáte, totiž nenajdete.

70 %

Kniha vyšla u nakladatelství Jota
Share:

4 komentáře:

  1. Skvěle napsáno :) údajně mají být i další díly, ale nevím :D myslím, že s Alvinou už bych asi nevydržela. Na druhou stranu jsem zvědavá, jak naváže autorka na ten šílený konec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za mě byla ta poslední kapitola zbytečná :D Tu její posedlost Channingem jsem nějak nějak nepochopila :D Nejsem ten typ, co se zamilovává do herců či fiktivních postav, takže to bylo za mě mimo :D Další díly bych si právě přečetla, i když to bylo fakt jetý. Má to být trilogie, tak snad to Jota vydá :)

      Vymazat
  2. Ten začátek mi připomíná seriál Ringer, ale postupně to jde někam úplně jinam :D Knížku jsi tedy popsala skvěle, líbí se mi jednotlivá přirovnání, která se nakonec vyhrotí ještě v něco horšího. Nevím, asi si ji nechám ujít, úplně mě to neláká, ale jsem zvědavá, co budeš říkat na případná pokračování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tuhle sérii neznám :)
      Díky moc. Je to hrozně zvláštní, fakt jsem předpokládala, že to bude směřovat jinam :D
      Pokračování si přečtu a uvidíme :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři