23. 4. 2018

Citlivé místo – James Patterson (Alex Cross #22)

Alexi Crossovi už se toho v životě pokazilo hodně, ale to co mu nachystal Thierry Mulch předčí všechny jeho nejhorší noční můry. Tento psychopatický šílenec mu totiž unesl celou rodinu, jeho krásnou ženu Bree, babičku Nanu, která je mu celoživotní oporou a vzorem a tři děti, Damona, Jannie a Aliho. Když se pak krátce po sobě najde tělo strašlivě znetvořené ženy s Breeinou postavou, oblečením a šperky a chlapce v Damonově věku, Alex propadá zoufalství, ale je odhodlán zachránit alespoň zbytek své násilně rozbité rodiny. Jakmile je suspendován ze své funkce, přirozeně se vrhá do akce na vlastní pěst. Protože pomoc vždy přichází ze stran, ze kterých bychom to nejméně čekali, překvapivě výkonnou parťačku Alex nachází v Avě. Dívce ulice, která nějakou dobu žila v jeho domě po boku Alexových dětí a v jejíž nápravu zejména Bree bezmezně věřila, ačkoli Ava často překročila hranice víc, než bylo zdrávo.

Je mnoho věcí, na kterých Alexovi na světě záleží, ale těmi nejdůležitějšími jsou rozhodně jeho nejbližší a také správné morální zásady. Proto se dostává do slepé uličky, když mu Mulch nabídne výměnný obchod. Alex dostane příkaz natočit na kameru, jak někoho zabíjí, výměnou za bezpečí jeho rodiny. Je Alex již natolik zoufalý, že hodí za hlavu celoživotní filosofii, nebo bude riskovat život svých milovaných, aby se z Mulchovy absolutní moci pokusil vyvlíknout?

Tam kde skončil Přímý zásah, Citlivé místo navazuje. Alex stále ve skrytu duše doufá, že situace, ve které se ocitl, je jen špatným vtipem, ale pokaždé, když se do své noční můry probírá, sráží jej zvířecí zoufalství na kolena zas a znova. Proč si Mulch vybral zrovna Alexovu rodinu? Na koho je vlastně tento zvrácený plán navlečen? Komu a proč se Mulch mstí či co svou nechutnou hrou sleduje?

James Patterson si i po více než dvaceti dílech dává pekelně záležet na každé zápletce, které svého oblíbeného policistu vystaví. Jak už je u autora zvykem, ani tady zbytečně neplýtvá slovy a přímočaře čtenáře vede příběhem a hází na něj jeden šok za druhým. Kontrast pohledů dobra a zla, tedy vyprávěcí linie sledující Alexe v porovnání s pohledem sledujícím kroky vraha je už standardním mustrem, kterým se Patterson víceméně pravidelně řídí. Pro čtenáře je tento přístup požehnáním stejnou měrou jako prokletím. Nezbývá mu totiž než bezmocně sledovat, jak těsně a náhodou psychopat uniká spravedlnosti a kolik smůly se lepí na paty jednomu z nejmorálnějších mužů Pattersonova portfolia.

Citlivé místo v ničem nezaostává za zbytkem série, v napětí a nervydrásajících scénách přípravný předchozí díl dokonce předčí. Jakkoli marketingově vypočítavý byl vznik Přímého zásahu a Citlivého místa jako samostatných dílů, rozdělení jednoho příběhu do dvou knih ději prospělo. Autor nebyl nucen zbytečně proškrtávat a dal tak dost prostoru všem detailům. Roční čekání bylo sice k nevydržení, ale v konečném důsledku stálo za to. Patterson se jako obvykle neostýchá přijít s naprosto zvrácenými zločinci a z jeho nápadů se vám budou ježit chloupky vzadu na krku.

Citlivé místo je opět velice povedeným pokračováním série o Alexi Crossovi, která se s každou další epizodou čtenářům více a více vrývá pod kůži. Jednoduše máte pocit, že se s rodinkou Crossových znáte již natolik dobře, že stejně jako Alex sám nedokážete přenést přes srdce, že by se ji mělo něco zlého stát. Dýchání se při čtení najednou stane zbytečným luxusem a vy se zmůžete jen na zběsilý čtecí úprk přes jednotlivé kapitoly, jen abyste si konečně byli jisti tím, kdo tentokrát zvítězí. James Patterson přes množství knih, které má na kontě, nebo právě kvůli němu, stále dokáže překvapit a pořád srší skvělými nápady. Jedině štěstí je, že jeho knihy vychází doslova jako na běžícím pásu, jinak by se to čekání na další snad ani nedalo vydržet.
80 %

Knihu můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Alpress. 

Ráda bych nakladatelství Alpress touto cestou poděkovala za poskytnutí recenzního výtisku.
Share:

2 komentáře:

  1. Tyy jo, to jě nějaký hustý, kam se to vyvine (říká člověk po přečtení prvního dílu série :D to je smutnýý!). Jen co dočtu recenze, půjdu se pustit do čtení, protože silně nestíhám, takže nemůžu jen tak sedět u počítače :) Skvělá recenze, mám ráda, jak Pattersona hltáš :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha :D no máš před sebou dlouhou cestu :D A já taky, myslím, že jsem tak prvních 15 minimálně nečetla :D
      Rozhodně! Taky musím zaklapnout internet a pustit se do toho po hlavě. Včera jsem měla zase dilema, co rozečíst, když chci číst deset knížek naráz a přitom jako by se v danou chvíli žádní z nich nezdála jako ta pravá. Hrůza!

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři