4. 12. 2015

Mezi dvěma světy - Scott Westerfeld

Darcy Patelové se podařilo za třicet dní napsat román s názvem Zásvětí, nakladatelství Paradox její práci koupilo a plánuje ji vydat. Darcy se nyní vydává do víru velkoměsta, které je snem každého spisovatele. Během života v New Yorku, kde nikoho nezná má upravit poslední pihy na kráse svého debutu a neuvěřitelné se pak má stát skutečným. Z Darcy bude publikovaná autorka. I když kvůli svému snu musela odložit vysokou školu, ani na okamžik tohoto životního rozhodnutí nelituje. Život daleko od domova trochu děsivý, ale hlavně vzrušující. Ve Velkém jablku nikoho nezná, ale to se má brzy změnit. 

Darcy Patelová je obyčejná osmnáctiletá holka, která miluje knížky a navíc má tolik talentu, že se jednu rozhodla sama napsat. Hlava plná nápadů, velká spousta píle, osm napsaných stránek denně a měsíc usilovné práce jí přinesly kýžené ovoce. Podařilo se jí napsat román, který se nakladatelům líbí natolik, že ho od ní ihned koupí a dokonce jí ihned zaplatí za další díl. Pohádkové jmění, které za svou ještě nedodělanou práci dostane zní z počátku neuvěřitelně, ale život v New Yorku není zadarmo a když se tímto městem navíc chcete projíst, úspory se najednou rozkutálí do všech stran. Plánovala bydlet v New Yorku dva roky. To však bude muset možná přehodnotit.

Výstižný název Mezi dvěma světy popisuje nejen to, co se děje hlavní hrdince Zásvětí i její autorce, ale i způsob členění knížky. Kapitoly ze života Darcy střídají kapitoly její vlastní knížky. Život začínající spisovatelky, kterou vzali pod ochranná křídla známější autoři i ostatní debutantky, se prolíná se zážitky Lizzie, která díky teroristickému útoku, v jehož středu se ocitla, objevila svou schopnost proniknout do Zásvětí - říše mrtvých. Patří k hrstce psychopompů - průvodců duší, jejichž úkolem je si pamatovat zemřelé, aby úplně nezmizeli ze světa. No a co by to bylo za román, kdyby do něj Darcy nedosadila mimo mrazivé zápletky i romantickou linku.

Scott Westerfeld není na rozdíl od Darcy ve spisovatelském světě žádným nováčkem. Vydal už řadu knih a mé srdce si získal na základě série Oškliví, která byla dost možná mou první přečtenou dystopií. Má vybroušený styl, talent na vymýšlení postav a jedinečnou schopnost autenticky psát knihy ze ženského pohledu.

Darcy je hrdinka jak má být. Někdy trochu naivní a nezkušená, ale to k jejímu věku patří. I ostatní postavy dotváří zajímavou paletu charakterů a nahlédnutí do zákulisí nakladatelského shonu a spisovatelského života také není k zahození. Když se k tomu připojí i nějaká ta láska, román jak má být je na světě. A to ani nemluvím o Zásvětí, kde se setkáváme s originálním pojetím fantastického světa mrtvých, prolínajícím se se světem jak ho známe my obyčejní smrtelníci. I Lizzie je poměrně zajímavou postavou a Jamarádž, božský průvodce duší, také stojí za zmínku.

Vzhledem k tomu, že se Darcy pohybuje mezi spisovateli, je v průběhu knihy řeč hned o několika zajímavých příbězích ostatních autorů, jejichž díla bych si také s chutí přečetla, aspoň formou několika krátkých kapitol. Zejména Imogenina Pyromanka zní velice nadějně. 

Scott Westerfeld nevyniká pouze v umění slova. Mimo toho, že jsou jeho knihy velice čtivé, mají hlavu a patu, dokážou vtáhnout a vždy jsou založeny na originálním konceptu fungování světa a společnosti, ale hlavně dokáže témata, která ostatním spisovatelům dělají problém popsat s grácií a opravdovostí, s jakou jsem se ještě nikdy nesetkala. Nenásilně autentická témata všedního dne vykládá tak, jako by je napsal sám život a z obyčejných věcí nedělá něco, čím být nemají.

Mezi dvěma světy je perfektní román, který zaujme nejen pěknou obálkou, ale hlavně poutavým příběhem hned ze dvou odlišných a přesto podobných prostředí. Rovnoměrně rozložené napětí mezi oběma dějovými liniemi udržuje čtenáře v příjemném očekávání. Dokonalá rovnováha mezi událostmi Darcyina života s děním jejího románu kontrastuje s neustálými zvraty, které však působí přirozeně a nijak neruší. Ačkoli kniha pojednává o dvou odlišných universech, nějak podivně tento koncept funguje a pozorný čtenář uvidí i určité paralely

K dokonalosti této knize chybí vážně málo. Nenechte se zastrašit rozsahem bezmála pěti set stránek a věřte mi, že každá z nich má v příběhu své místo a Westerfeld je využil beze zbytku, stejně jako potenciál slibného námětu. Není to moje první kniha od něj a doufám, že ani poslední. Poslechněte mé moudré rady a dejte mu šanci. Stojí to za to.


92 %
Share:

6 komentářů:

  1. Když čtu o Zásvětí, tak si strašně přeji, aby autor napsal samostatnou knihu jen o něm! I ten nápad s teroristickým útokem je super, celé je to takové nové a zajímavé. Na nic podobného jsem ještě v knize nenarazila. Tento koncept je ve výsledku strašně super, baví mě, jak se ty paralelní linie protínají a člověk si domýšlí v čem všem spolu souvisí :) Zároveň mě často baví jedna víc než druhá a pak jen netrpělivě čtu, abych se opět dostala k té své "favoritce" :D Takže chci říct, že vůbec nevím, zda si tohle dílo přečíst na seznam. Proč to není jen Zásvětí? :D
    Každopádně moc podařená recenze!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hrozně super nápad a taky bych byla ráda, kdyby se obě linie trochu víc rozvedly každá samostatně, ale možná byly tak kouzelné právě proto, že se tak prolínaly :) A kdyby to autor rozvedl do více dílů, byla bych zase naštvaná, že zbytečně natahuje. Takže takhle je to podle mě nejlepší, co mohl udělat :) Prostě...Westerfeld :)
      Mě právě Zásvětí nebavilo zdaleka tolik, jako linka o Darcy. Bylo tam na mě trochu víc instalove a ten reálný svět mě zajímal víc a víc, ale ne zas tak, že bych měla tendenci Závěsvětí vůbec nevnímat, nebo ho dokonce přeskakovat. To vůbec. Jen mi Darcy sedla lépe, než Lizzie :)
      Díky moc! :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! Na knihu mě úplně nalákala:) Musím se po ní co nejdříve podívat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji pěkně!! :) To jsem moc ráda :) Mezi dvěma světy a Westerfeld obecně si zaslouží trochu víc pozornosti :) Rozhodně si ji přečti :) Teď je ideální příležitost si ji třeba přát pod stromeček :)

      Vymazat
  3. Moc hezka recenze, po knizce taky pokukuju, trochu me vydesily nektere recenze a hodnoceni, ale tvoje shrnuti je jako vzdy poutave :) je to ale pekny macek, na tyhle vecery vsak idealni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já možná ani žádnou recenzi nečetla, takže nevím, jaký je na knihu obecný názor :)
      Mě hrozně překvapilo, jak je tlustá, ale není divu, když skrývá v podstatě dva plnohodnotné romány :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři