26. 4. 2016

Neohlížej se - Jennifer L. Armentrout

Jednoho dne se na ulici objeví dívka. Špinavá, potlučená a s tím, že si nepamatuje kdo je, kde se tam vzala ani odkud přišla. Později se dozvídá, že se jmenuje Samantha, že než se ztratila, byla školní královnou a měla kluka snů. Mimo to se spolu s ní ztratila i její nejlepší kamarádka Cassie, která ovšem cestu zpátky domů nenašla. Samantha se ze všech sil snaží poskládat střípky minulosti, aby pomohla s nalezením Cassie i sebe sama. Ale stojí vůbec o to, aby všichni přišli na to, co se s Cassie stalo a chce se opět stát tím, kým byla před ztrátou paměti? 

Sammy měla všechno. Popularitu, bohaté rodiče, partu skvělých kamarádek i kluka snů. To o ní alespoň všichni tvrdí, když se vrátí absolutně bez vzpomínek na cokoli i kohokoli. Jenže Sammy má spíš pocit, že bývala pěkná potvora, která si nevážila absolutně nikoho, lidi, kteří za něco stáli akorát urážela a ponižovala a mrchy, které si říkaly její kamarádky vlastně nenávidí a neshledává na nich nic, co by jí imponovalo. Ztráta paměti, časté halucinace a děsivé vzpomínky jsou sice na nic, ale dostalo se jí také něčeho výjimečného. Dostala totiž druhou šanci. Možnost začíst znovu a stát se zase člověkem, kterým byla "před Cassie". Stále jí však záleží na tom, aby si vzpomněla, co se její kamarádce stalo, ačkoli si vůbec nepamatuje, že by Cassie kdy existovala. 

Neohlížej se balancuje na pomezí mezi mysteriózním thrillerem a klasickým středoškolským young adult románem a právě tato rovnováha dělá příběh zajímavým. Prvek ztráty paměti po očividně traumatizujícím zážitku je poměrně neokoukaný a když se spojí s klasickými puberťáckými dramaty, vznikne napínavý příběh od kterého se nebudete chtít odtrhnout, dokud nezjistíte, kdo za tím vším vlastně stojí, kde Samantha přišla ke svým zraněním a proč není Cassie stále k nalezení. Během čtení budete mít spoustu teorií a uvidíte, že i hlavní hrdinka bude přemýšlet podobně. Je však dost pravděpodobné, že vám autorka stále dokáže vyrazit dech. Sammy "po nehodě" je jednoznačně mnohem sympatičtější, než Samantha, která uměla akorát ubližovat a citově vydírat. Skoro doufáte, že si na nic nevzpomene a nebude se chtít vrátit ke své léty ověřené osobnosti. Hrozně fandíte jejímu vztahu s Carsonem Oritzem a běhá vám mráz po zádech z představy, že je nucena vrátit se do starých kolejí, randit s Delem, kterého vlastně vůbec nezná (ale který je na kluka, kterého máme očividně nenávidět poměrně milý) a bydlet s rodiči, kteří jsou sice rádi, že ji mají zpátky doma, ale myslí si o ní, že se dokonale pomátla na rozumu. Titul sympaťák roku naopak vyhrává Samanthin bráška dvojče Scott, který jí věří a jako jeden z mála ji bez váhání podporuje. Většina čtenářek se samozřejmě bezmezně zakouká do Carsona, protože je přesně ten typ kluka, jakého si přeje nejen každá knižní hrdinka. 

Příběh odsýpá přesně tím správným tempem, napětí je dávkováno tak akorát, aby byl děj ještě uvěřitelný, ale přitom se z vyprávění nestala nuda a šeď. Všední události jsou oživeny napínavými prvky v podobě Sammyiných mlhavých útržků vzpomínek, díky kterým postupně přichází na kloub svému a Cassiině zmizení. Kniha graduje až do posledního okamžiku a zanechává čtenáře v prachu za sebou, s rozervaným srdcem a zamotanými myšlenkami. Závěr vám nedá spát a budete se s ním vyrovnávat asi stejně těžko, jako sama hlavní hrdinka. 

Netvrdím, že je to nejdůmyslnější příběh na světě, ani že jsem ještě nic podobného nikdy nečetla, nebo že bych na Neohlížej se nikdy nezapomněla. Jedna věc se však autorce upřít rozhodně nedá. Umí psát čtivě a chytlavě a bez poklesu na promyšlenosti vytvořila přesně takovou tu jednohubku na pošmourné jarní večery, kdy nechcete nic jiného, než číst něco odpočinkového s kapkou napětí a nejistoty. Něco, kde vám není od první stránky jasné, jak všechno dopadne, ale nějaké ty předvídatelné, typicky young adultovské prvky tam přece jen najdete. Něco, co zkrátka zvládnete bez větších potíží přelouskat na dvě posezení a po skončení budete mít o čem přemýšlet. Mně se to zkrátka hodně líbilo a myslím si, že Jennifer L. Amrmentrout je spisovatelka, se kterou je třeba počítat, protože má talent a jsem si jistá, že o ní ještě uslyšíme. 


90%

Ráda bych touto cestou poděkovala nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete s příjemnou slevou zakoupit zde
Share:

6 komentářů:

  1. Paani, zni to skvele a byla jsem zvedava na hodnoceni :) urcite si to davam na seznam, ztratu pameti a nasledne hledani mam rada, i kdyz je ten zakladni namet casto dany podobne (byla jsem hrozna mrcha a libi se mi, co se se mnou po vypadku stalo), ale verim, ze to tapani a odkryvani pravdy chytlo :) Nekdy me u podobnych veci to rozhreseni nakonec zklame, jelikoz se tak dlouho pidim a mam tolik teorii, ze nejsou naplneny, ale ty pusobis dost nadsene :) super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla až překvapená, jak moc mě to bavilo :)Já o ztrátě paměti četla jen Návrat z temnoty a to bylo taky hrozně dobré a vlastně o dost odlišné od Neohlížej se. Šlo tam zkrátka o jiný problém, než tady :)
      Mě to tady právě nezklamalo. Jako ono v průběhu knihy je tolik vodítek, že začneš podezírat spousta lidí, ale stejně je to nakonec tak trochu překvápko :)
      Díky! Jsem nadšená :)

      Vymazat
  2. Uhm neznie to zase tak zle :) Mala som pochybnosti, či po nej siahnuť, ale možno predsa len siahnem :) Dakujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fakt překvapivě dobré :) Nečekala jsem od toho tolik :) Určitě doporučuju nepřehlížet :)

      Vymazat
  3. To zní báječně. Řadím do dlouhého seznamu knih které bych si chtěla přečíst. Jen doufám, že si to můj knižní poradce bude pamatovat. Já to určitě zapomenu :-) Leontýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj knižní poradce má pěkně děravou hlavu, tak to budeme muset asi zpětně dohledávat, ale určitě se ti to bude líbit :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři